Logg inn

Allerede kunde? Logg inn med telefonnummer og passord. Hvis ikke kan du registrere deg som «ny kunde» nederst.

Ny kunde

Så flott at du vil bli vår kunde! Vennligst fyll inn feltene under og send inn.

Glemt passord?

Skriv inn telefonnummeret du har registrert på din kundekonto, så sender vi deg et nytt passord.

Logg inn

Bruk passordet du mottok på SMS.

Flass og tørr hodebunn – slik blir du kvitt det

Hårpleie

Flass er ikke flaut, men ganske vanlig. Det kan forebygges og ikke minst behandles – her finner du ut hvordan du kan bli kvitt det.

Hva er egentlig flass?

Det finnes ulike årsaker til hvorfor man får flass, men den aller vanligste er en sopp som heter malassezia furfur, tidligere kalt pityrosporum ovale. Menn plages oftere av flass enn kvinner. Dette skyldes at de mannlige kjønnshormonene stimulerer talgproduksjonen, som igjen gir god grobunn for soppvekst. Sopp i hodebunnen er heller ikke flaut eller ekkelt, vi har det nemlig alle sammen! Flass oppstår i de tilfellene det blir for mye av stoffet malassezia furfur, og hodebunnen reagerer med å avstøte seg hudceller som er det vi kaller for flass. I noen tilfeller er det helt tilfeldig at noen har mer av denne stoffet enn andre, men det kan også skyldes:

  • Arvelighet
  • Stress
  • For lite luft til hodebunnen på grunn av hodeplagg eller tykt hår
  • Hormonelle forandringer
  • At man vasker håret for sjeldent eller altfor mye

I noen tilfeller kan flass skyldes sykdommer som seboreisk eksem eller psoriasis.

En frisør vil relativt raskt kunne fortelle deg om flasset skyldes en sykdom, eller om det forårsakes av noen av de andre grunnene. Skyldes det psoriasis eller seboreisk eksem, vil vi alltid anbefale deg å oppsøke lege for å få riktig behandling.

Slik behandler du flass forårsaket av sopp

Dersom din hodebunn har store flak med flass, vil vi anbefale en antibakteriell behandling som du må bruke i minst seks uker. Tenk på det som en antibiotikabehandling, du blir ikke frisk før du har fullført kuren og vet at bakterien er borte. Når behandlingen er over, skal du over til vanlig sjampo. Du skal aldri bruke flassjampo daglig, dette kan føre til en ond sirkel som gir deg tørr hodebunn som igjen fører til mer flass. Frisøren din kan anbefale deg en mild og skånsom sjampo som passer godt for ditt hår og din hodebunn.

Flass må ikke forveksles med tørr hodebunn

Flass forårsaket av sopp er ofte fetere og på størrelse med et knappenålshode og du kan ofte se en liten sort prikk på selve flaket. Har du derimot et hvitt tørt dryss på skuldrene, er årsaken mest sannsynlig tørr hodebunn.

Tørr hodebunn gjenkjennes også ved at det klør, og kan ha mange årsaker. Noen ganger er huden irritert, andre ganger bruker man produkter man ikke tåler. Noen mennesker har også tørrere hud enn andre. Har du en tørr hudtype, er mest sannsynlig huden i hodebunnen din også tørr. Høsten kan i tillegg gi mange tørr hud og tørr hodebunn, med fuktig vær ute og varme inne. Sjekk gjerne albuen din, er du tør der er sannsynligheten til at hodebunnen din er tørr også stor.

Slik pleier du en tørr hodebunn

Dersom du sliter med tørr hud på kroppen, så hjelper det ikke vaske med såpe. Du må også ha på en god fuktighetsgivende krem. Det samme gjelder for håret, problemet er bare at det er vanskelig å komme til på grunn av hårstråene. Men tankegangen bør likevel være den samme. Bruk mild sjampo, og en fuktighetsgivende balsam som du lar virke i noen minutter i hodebunnen. Hos frisøren finner du produkter som kan ta vare på hodebunnen din, spør din frisør slik at du får individuelle råd tilpasset dine behov.

Et riktig kosthold som inneholder sunne fettsyrer som oljer, avokado og nøtter er også med på å gi pleie fra innsiden. Ikke bruk lue eller caps på vått hår, og ikke gå med vått hår over lengre tid. Fokuser på å skape et godt miljø i hodebunnen, hvor huden får puste.

Vær også veldig forsiktig med å bruke sjampoer som reklamerer for at de reduserer flass. Disse inneholder ofte mye Sink for å trekke til seg all fuktighet og fett, husk at noe av fettet i hodebunnen din skal være der for å holde bakterier borte. Her kan du lese om vår hodebunnsbehandling Pure Scalp.

En trøblete hodebunn blir ikke frisk over natten

Dersom du tidligere har brukt flassjampo daglig, vil du oppleve at problemet kan forverre seg før det blir bedre. Det er helt naturlig. En flassjampo fjerner flasset, men løser ikke årsaken til problemet, og gjør det ofte bare verre over tid. Husk at du må behandle årsaken, ikke bare symptomene.

Her kan du velge salong og bestille time hos oss.

Du kan også komme innom din nærmeste salong for å bestille, eller ringe. Vi står klare til å hjelpe deg!

På samme måte som at vi ikke forventer at hudprodukter skal gjøre mirakler over natten, kan vi heller ikke forvente det samme av hårproduktene våre. Man må ta tiden til hjelp og gi produkter og behandling tid til å virke.

Det er ikke flaut å snakke med frisøren om flass

Som du kan se finnes det mange ulike årsaker til hvorfor flass oppstår. Dersom du behandler feil, kan problemene bli verre. Spør frisøren din om hvorfor du opplever flass, slik at du kan behandle det på rett måte. Husk at frisører ser flass hver eneste dag, og det er en helt naturlig del av jobben deres å komme med råd og tips. Tørr å spørre, og du vil få gode råd tilpasset din hodebunn.