Logg inn

Allerede kunde? Logg inn med telefonnummer og passord. Hvis ikke kan du registrere deg som «ny kunde» nederst.

Ny kunde

Så flott at du vil bli vår kunde! Vennligst fyll inn feltene under og send inn.

Glemt passord?

Skriv inn telefonnummeret du har registrert på din kundekonto, så sender vi deg et nytt passord.

Logg inn

Bruk passordet du mottok på SMS.

Slik får du du liv i skadet hår

Hårpleie

Har du skikkelig slitte tupper, matt hår eller livløst hår? Da er håret ditt skadet. Her får du frisørens beste tips til hva du bør unngå, og hvordan du kan reparere skadet hår. Helt nederst i artikkelen kan du lese om «Kam-testen», som kan fortelle deg om håret er skadet eller ei.

Skjønnhetssøvn kan faktisk gi skade på håret, og vi ser innimellom at enkelte har mye tynnere hår på den ene siden av hodet enn den andre, som følge av slitasje fra hodeputa. Å velge et putetrekk av silke er noe av det beste du kan gjøre for håret ditt. Det gir mindre friksjon og trekker ikke ut fuktighet.

De fleste sengetøy er nemlig produsert i bomull, som trekker til seg fuktighet fra både hud og hår. Har du veldig langt hår, kan det være lurt å samle det i en lett og løs flette for minimalt med friksjon.

De vanligste grunnene til at hår blir skadet

De vanligste skadene vi ser på hår er konsekvenser av kjemiske behandlinger som bleking, farging og permanent. Men det er ikke bare farget hår som kan skades. Varmeverktøy som føner og rettetang, samt hårstrikk gjør også sitt med hårkvaliteten over tid. Ikke minst kan ytre påvirkning som sol, saltvann, klor og forurensning tappe håret ditt for fuktighet om du ikke beskytter det.

Håret er  sitt svakeste når det er vått

Når håret er vått er 60-70 prosent av styrken borte, noe som gjør det veldig sårbart. Børsting, soving og friksjon påvirker derfor håret ekstra mye i våt tilstand. Er du nødt til å gre håret mens det ennå er vått, vær ekstra forsiktig. Bruk en wet-brush og gre alltid nedenfra og oppover for ikke å stramme floker ytterligere.

Å legge seg med vått hår er skikkelig fy-fy, hilser frisøren. Ikke bare påvirker det miljøet i hodebunnen negativt, men når håret er vått er skjellagene åpne. Håret tar dermed ekstra skade av friksjonen mot puta.

Les mer: De vanligste hårtabbene

Forsiktig med hårstrikken

Å gå med hårstrikk hver eneste dag fører til slitasje av håret der strikken strammer. Særlig viktig er det å ikke sove med strikk. Unngå også strikk i vått hår. Spiralhårstrikker sliter mindre på håret. En annen fordel ved disse er at du slipper den velkjente bøyen på håret når du tar ut strikken. Det er også verdt å nevne at det ikke er hårstrikken eller hodeputa i seg selv som gir håret skadet. Alle typer friksjon på håret kan over tid gi skade.

Derfor tar håret skade av ytre påvirkning som saltvann og sol

Du har helt sikkert hørt, og kanskje til og med opplevd, at håret tar skade av saltvann, klor og UV-stråler. Det stemmer til en viss grad, men er ikke hele sannheten. Det som skader håret ditt er faktisk oksygen i form av ytre påkjenninger som nettopp saltvann, UV-stråler, klor og forurensning.

Når håret utsettes for disse ytre påkjenningene åpner skjellaget seg, og oksygen kommer inn i håret og trekker ut fuktigheten. Litt på samme måte som når metall ruster i kontakt med luft, vil oksygenet bryte ned cellestrukturen i håret ditt.

Både klor, saltvann, UV-stråler og forurensning endrer pH-verdien i håret. Det gjør at det ytterste laget i håret åpner seg, og fuktigheten trekkes ut av håret.

Forurensning har faktisk en større påvirkning på håret enn vi liker å tro. Selv om vi ikke legger like godt merke til forurensning i norske storbyer, som i større byer og hovedsteder i resten av verden, er det der fortsatt. Forurensningen i lufta påvirker pH-verdien i håret ditt.

Slik beskytter du håret mot ytre påvirkning

Alle produkter som skal beskytte håret mot UV-stråler i sola, forurensning og lignende er laget for å nøytralisere pH-verdien og lage en hinne utenpå hårstrået.  Da åpner ikke skjellagene seg på samme måte av ytre påkjenninger, og du unngår at fuktigheten i hårstråene får sive ut.

Varmebeskyttende produkter er laget på samme måte. De består ofte av sukkerpartikler eller hvete, som gjør at skjellaget ikke åpner seg. Slike produkter fordeler varmen i håret slik at varmen gjør mindre skade på et sted.

Et godt allround-produkt som bevarer riktig pH-verdi i håret er Kevin Murphys «Staying Alive». Det er en vektløs leave-in kur du kan bruke i vått hår.

Alt dette er grunnen til at man bruker balsam etter at man har vasket håret. Håret ditt har naturlig en PH på 4,5-5,5, mens vann har en PH på 7. En dusj vil derfor åpne skjellaget, noe som ikke er farlig i seg selv. Pass bare på å lukke det igjen. En leave-in conditioner eller en spray som «Staying Alive» er derfor lurt etter en dusj.

Forbered håret på farging

På samme måte som du må trene til et maraton, bør du også forberede håret på den påkjenning farging og bleking kan være. Gå innom frisøren på forhånd og spør etter produkter tilpasset akkurat ditt hår, og hva som er den beste måten å preppe håret på før farging. Det finnes mange produkter som kan hjelpe til med å forebygge slitasje, særlig Olaplex No. 3 og K18 er produkter som egner seg.

Begge bygger opp ødelagte bindinger i håret, og gir deg det beste utgangspunktet før alle typer behandlinger som kan slite på håret.

Det viktigste du gjør for å forebygge skadet hår

Det viktigste du gjør for å unngå å skade håret, er å beskytte det mot all ytre påvirkning for å bevare fuktigheten. Dette gjør du gjennom å bruke produkter som nøytraliserer pH-verdien når det skal utsettes for sol, saltvann klor, og varmeverktøy.

Hvordan kan jeg se om håret mitt er skadet? Ta kam-testen!

Den vanligste indikasjonen på skadet hår er slitte tupper. Det gir et hår som ser oppklippet ut selv om det ikke er det. Er du usikker kan du ta «kam-testen»: Gre gjennom rent, tørt hår med vanlig hårbørste. Bruk deretter en fintagget kam og gre forsiktig gjennom håret, setter den seg fast er det tegn på at det er skade i håret.

Et sunt hår har lukket skjellag som holder på pH og fukt. Det gjør håret glatt og lar kammen skli enkelt gjennom.

Hva gjør jeg om håret mitt er skadet?

Dersom du har veldig slitte tupper eller hår som er brukket av, er det beste en god klipp for å få det jevnt. Men det finnes også en rekke gode, reparerende produkter som kan fungere når skaden først er skjedd, vi anbefaler som nevnt Olaplex No. 3 og K18.

Er det så skadet at det føles som tyggegummi kan det derimot ikke fikses. Det kan ikke repareres og vil ryke. I slike tilfeller må du klippe av alt håret.

Trenger håret ditt førstehjelp? Ta en tur til din nærmeste PÅHÅRET-salong. Din frisør kan gi deg god rådgivning for hva håret ditt trenger, og legge en slagplan for å gi det tilbake sin opprinnelige glans. Her kan du også bestille time med en gang.

Vi står klare til å hjelpe deg!