Logg inn

Allerede kunde? Logg inn med telefonnummer og passord. Hvis ikke kan du registrere deg som «ny kunde» nederst.

Ny kunde

Så flott at du vil bli vår kunde! Vennligst fyll inn feltene under og send inn.

Glemt passord?

Skriv inn telefonnummeret du har registrert på din kundekonto, så sender vi deg et nytt passord.

Logg inn

Bruk passordet du mottok på SMS.

Slik velger du riktig hårbørste

Produkter og utstyr

En hårbørste er en hårbørste, tenker mange – men det er langt fra sannheten. Hvilken børste du velger til hva, har nemlig svært mye å si for resultatet.

Skrevet av Peter Vonkunz Brun

For å hjelpe deg å finne riktig hårbørste, starter vi med et krasjkurs i bust. Det er nemlig busten som gjør den store forskjellen, forteller Peter Vonkunz Brun, kreativ leder i PÅHÅRET.

De ulike børstene og bustene passer til ulike formål, avhengig av både hårtype og hva du vil oppnå.

Hårbørste-busten gjør den store forskjellen

En hårbørste kan ha tre ulike typer bust: Bust i syntetisk materiale, naturbust, eller en kombinasjon av natur- og syntetbust. Naturbørster lages oftest av naturhår, og de aller dyreste av villsvinhår.

– Jo tettere busten er, jo mer glansfullt vil håret ditt bli. En tett naturhårbørste kan fysisk gre skjellaget på plass, samtidig som den fordeler oljen fra hodebunnen ut i lengdene. Dette gir deg et veldig glansfullt hår. På den måten kan du faktisk «vaske» håret med hårbørsten, og håret vil se mindre fett ut. Med denne type hårbørste er faktisk prinsesse-historiene om 100 strøk med hårbørsten korrekt, forteller han.

Hvor tett hårbørstens bust er, har også en del å si. Naturhårbuster er ofte tette, mens hårbørster i plast har mer sprikete pigger. Du får ikke til å føne volum med en tett bust, da må du ha en sprikende bust.

Det er også forskjellig motstand i ulike børster. En typisk «detangling»-hårbørste har pigger i ulike retninger for å få med alle småhårene i samme retning. Den type hårbørste fungerer bra på alle hår, og er fin til å løse ut floker i lengdene.

Velg børste etter hårets tykkelse

Tommelfingerregelen er «jo tynnere hår jo tynnere bust». Har du tynt hår vil du klare å gre gjennom håret med en naturbørste, men det kan være fint å ha en detangling børste i tillegg for lengdene. Til hår med medium tykkelse bør du gå for en børste med blanding av natur- og plastbust. Har du veldig tykt hår er det bare en ting som gjelder, og det er plastbust. En tett børste blir fort for tungt å dra gjennom håret.

Velg riktig børste når du føner

Skal du føne form i håret er hårbørsten ditt viktigste arbeidsverktøy. Her må du bruke litt ulik børste, basert på hva du vil oppnå. Her er noen tips:

  • Føne håret rett? Bruk en klassisk tett naturbørste.
  • Volum? Bruk en børste med bust i en blanding av syntet og natur.
  • Har du veldig tykt hår? Dropp naturbusten. For å klare å gre gjennom alt håret trenger du en børste med plastpigger i god avstand til hverandre.

Husk også at du må gre håret ut av sin naturlige fallretning for å få volum i håret når du føner, det er her de fleste gjør feil.

Ikke gjør disse børstetabbene

Det er egentlig lite du kan gjøre feil med hårbørsten, med frisøren har to klare råd.

– Aller helst bør du gre håret når det er tørt, men er du nødt til å gre det når det er vått må du for all del unngå å bruke kam! Når håret er vått er det en detangling wet brush som gjelder. I tillegg må du aldri gre fra toppen av hodet. Start alltid nederst og jobb deg oppover, har du floker nederst vil du bare stramme knuten ved å starte i toppen, forteller Vonkunz Brun.

“Det er egentlig lite du kan gjøre feil med hårbørsten” Peter Vonkunz Brun

Er det egentlig vits å bruke mye penger på en hårbørste?

Du får kvalitetsbørster fra 5-600 kroner og opp til 2500 kroner.

– Om man står mellom en billig og dyr børste, så er jo selvsagt en dyr børste bedre for håret ditt. Dyre børster er laget av et mer skånsomt og mykere materiale, ofte svinebust. Men det betyr ikke at du trenger en børste til 2500 kroner. Hårologi, et merke vi fører i våre salonger har veldig gode børster til rundt 5-600 kroner. Tar du vare på treverket har du en slik børste for resten av livet, forteller han.

I PÅHÅRETs salonger finner du et utvalg børster fra Denman til en veldig hyggelig pris. De er utviklet for profesjonelle frisører og er svært slitesterke. Spesielt detangler børsten er i en helt egen klasse. Kom gjerne innom oss? Du finner din nærmeste salong her.

Om du bare skal velge én hårbørste

Kvalitetsbørster koster litt, og om du bare skal investere i én god børste har Peter ett klart tips.

– Skal du legge pengene dine på én børste som skal brukes til alt, ville jeg uten tvil investert i en rundbørste og brukt regelen: jo tynnere hår, jo tynnere bust. Har du tynt hår kan du velge naturbust, har du medium kan du velge en blanding av natur- og syntet, har du veldig tykt hår må du ha syntet.

En rundbørste egner seg svært godt til styling og form av håret, samtidig som den kan brukes til børsting i det daglige.

Ta vare på hårbørsten din

Hårbørsten din vil etter hvert bli full av hår, skitt, fett og produktrester. Pass på å rengjøre den skikkelig ved jevne mellomrom slik at du ikke grer et rent hår med en skitten børste. Start med å fjerne hår som har samlet seg i børsten, og senk den i vann med mild sjampo.